ÖĞRENCİLERİMİZ JEOTERMAL VE RÜZGAR ENERJİ SANTRALLERİNİ ZİYARET ETTİ – Yaşar Üniversitesi

ÖĞRENCİLERİMİZ JEOTERMAL VE RÜZGAR ENERJİ SANTRALLERİNİ ZİYARET ETTİ

Öğrencilerimiz Balçova da bulunan Jeotermal Isı Merkezini ve Zeytineli’nde yer alan Rüzgar Enerjisi Santralini (BİLGİN Enerji), bölümümüz öğretim görevlileri Dr. Nurdan Özcan YILDIRIM ve Dr. Özgür KİLİT, araştırma görevlileri Mustafa ARAZ ve Hüseyin Günhan ÖZCAN ile ziyaret etti.

İlk durağımız jeotermal enerji kapsamında kuyu potansiyelleri, control ve dağıtım mekanizmaları konularında bilgi edindiğimiz Balçova Jeotermal Isı Merkezi oldu.

Mühendis Hasan Çığ SEZER ile birlikte bir işletme turu gerçekleştirdik. Tur kapsamında dağıtım borularının özellikleri, control elemanları ve tüm systemin irdelendiği yazılım programı hakkında bilgi sahibi olduk.

İkinci durağımız Zeytineli’nde yer alan ve BİLGİN ENERJİ firması tarafından işletilen rüzgar elektrik santrali oldu. Geziye katılan herkes ilk kez rüzgar türbinlerine bu kadar yakın durumdaydı. Gerçek anlamda rüzgar hız ve gürültüsü hissedildi. Burada teknik personel tarafından rüzgar türbinleriyle ilgili uzunluk, ağırlık, ses gürültüsü, kapasite seviyeleri, fizibilite çalışmaları ve rüzgar yakalama mekanizmalarıyla ilgili bilgiler verildi. Ardından türbin kontrol odasına geçtik ve elektrik mühendisi Mehmet TOKER ile buluştuk. Kendisi bize türbinlerin tek tek nasıl gözlemlendiğini ve görselleştirildiğini program üzerinde anlattı. Mevcut yazılım ile hem türbin gövdesinin hem de rüzgar esiş yönlerinin ve rüzgar hızının gözlemlenebildiğini, her bir türbinin gücünün ve toplam rüzgar çiftliği gücünün anlık olarak takip edilebildiğini belirtti.

Her iki teknik gezi öğrencilerimize yenilenebilir enerji kanyaklarının yerinde incelenmesini, günlük hayattaki kullanımlarını ve çalışma mekanizmalarını göstermesi bakımından çok yararlı geçmiştir.