SAFKAR VE DESA ENERJİ İŞLETMELERİNE TEKNİK GEZİ DÜZENLENDİ – Yaşar Üniversitesi

SAFKAR VE DESA ENERJİ İŞLETMELERİNE TEKNİK GEZİ DÜZENLENDİ

ESEN 101 – Enerji Sistemleri Mühendisliğine Giriş dersi kapsamında “SAFKAR ve DESA Enerji” işletmelerine akademik personellerimizden Dr. Arif HEPBAŞLI, Dr. Emrah BIYIK ve Hüseyin Günhan ÖZCAN ile birlikte birinci sınıf öğrencilerinin katılımıyla bir teknik gezi düzenlenmiştir. Teknik gezi kapsamında SAFKAR Ar-Ge direktörü Makine mühendisi Hakan YALDIRAK mobil iklimlendirme sistemleri (üretim alanları -otobüs, minibüs, tren, frigorifik araçlar vb.), HVAC (ısıtma, soğutma ve iklimlendirme) sistemde yer alan dört ana bileşen ve SAFKAR firmasının test kabiliyetleri hakkında temel bilgiler vermiştir. Ayrıca araştırma görevlisi Hüseyin Günhan ÖZCAN daha önce SAFKAR da üç yıl çalıştığından ötürü ısıtma ve soğutma kapasite hesaplarının nasıl hesaplandığını anlatan bir sunum gerçekleştirmiştir.

Ek olarak öğrencilerin işletmede yer alan test odaları (performans, titreşim ve su sızdırmazlık) ve HVAC cihazların ısıtma & soğutma çevrimleriyle çok alakadar oldukları gözlemlenmiştir. Bu bakımdan teknik gezi çok etkili bir biçimde HVAC-R (ısıtma, soğutma, iklimlendirme ve dondurucu) kavramlarını ortaya koymuştur.

Teknik gezi kapsamındaki ikinci durak DESA Enerji olmuştur. Sayın Ahmet ÖZBİLEN ekibimizi karşılamış ve kojenerasyon sistemin temelleri ile doğal gaz kullanarak elektrik üretilmesi hakkında bir konuşma gerçekleştirmiştir. Ek olarak elektrik dağıtım prensiplerini ve bu konudaki yasaları anlatmıştır.

DESA oldukça büyük kapasiteli bir işletmedir ve Sayın AHMET ÖZENİR bu denli büyük bir tesisin ana bileşenlerinin ve çevrimde yer alan termodinamik özelliklerin (sıcaklık ve basınç gibi) hangi mertebelerde olması gerektiği hakkında bilgi vermiştir. Son olarak böyle bir sistemin kontrolü ve gözlemlenmesi hakkında bizleri aydınlatmıştır.

Öğrencilerimiz sahip oldukları mühendislik bilgilerini bu denli büyük bir işletmeyi yerinde görerek arttırmışlardır.